Yoga hjelper for bedre restitusjon etter brystkreft

cropped-visne-blomster-sort-hvit.jpg

To hundre kvinner som hadde overlevd brystkreft fikk delta på to lengre yogaøkter i uken. Ifølge det svenske nettstedet Forskning & Framsteg var resultatene veldig positive.

Etter tre måneder hadde betennelsesaktiviteten i kroppen minket, og kvinnene følte seg friskere.

Nettstedet skriver at dette er en av de største studiene på helseeffektene av yoga som hittil er gjort, og resultatene ble publisert i Journal of Clinical Oncology.

Mange som har blitt behandlet for kreft og overlevd er ofte så utmattet etter behandling at de kan ende i en nedadgående spiral av tretthet som er vanskelig å komme seg ut av. De har også økt inflammatorisk eller betennelses aktivitet i kroppen.

Fordi betennelse i kroppen kan føre til hjerte- og karsykdommer, type 2 diabetes, reumatiske sykdommer og Alzheimers, ønsket professor i psykiatri ved Ohio State University, Janice Kiecolt-Glaser, og undersøke om yoga kan hjelpe pasienter ut av tretthetsspiralen.

– Yoga består av mange deler; meditasjon, pusting, stretching og styrketrening. Vi tror pust og meditasjon er spesielt viktig for de forbedringene vi kunne se, sier Keicolt-Glaser.

Også Monica Köhn, fysioterapeut i primærhelsetjenesten Nora, har sett nærmere på effekten av yoga. Hennes pasienter lider av stressrelaterte lidelser som søvnløshet og angst.

Etter tre måneder med yoga så hun at de ble mye roligere til sinns og fysisk i kroppen ved å fokusere på pusten og seg selv. Ifølge Köhn økte selvfølelsen og stressnivåene sank.

Mange av hennes pasienter hadde også nedsatt bevegelighet rundt brystbenet. Det beregnes ved at man måler forskjellen i omkretsen av brystet når du puster inn og ut.

Normalt skal forskjellen være 6-8 centimeter hos kvinner, og noe mer hos menn. Enkelte av Köhns pasienter hadde veldig liten forskjell.

– Mange hadde bare en centimeter i forskjell når de begynte, og det var veldig gøy å se at denne økte. Det koster mye energi å holde igjen pusten, sier fysioterapeuten.

Psykiater Janice Kiecolt-Glaser tror mange vil ha nytte av vanlig yoga.

– Vi mener at våre resultater viser at yoga er bra for alle som lider av utmattelse og inflammatoriske sykdommer, sier hun til nettstedet.

Kilde: Hegnar Online.

Les abstrakt fra orginal rapporten på Journal of clinical oncology: klikk her.